Thursday, March 31, 2011

"Εικαστικό Καφενείο" Μαθήματα ζωγραφικής online


Σήμερα ξεκινάει η πρώτη σειρά μαθημάτων του 2ου κύκλου, "Σχέδιο και τεχνικές". Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει τον Α΄ κύκλο και σε όσους έχουν κάποιες βασικές γνώσεις σχεδίου. Η σειρά είναι δέκα (10) μαθήματα + 1 Δώρο...

Θα αντιμετωπίσουμε το σχέδιο σαν μια αυτόνομη εικαστική έκφραση και όχι σαν προσχέδιο έργου ή μελέτη. Θα δουλέψουμε με πολλά υλικά και πάνω σε  διαφορετικά θέματα κάθε φορά.

Το κάθε μάθημα περιλαμβάνει:
• Παρουσίαση των υλικών, του θέματος και της τεχνικής βήμα-βήμα
• Οδηγίες και συμβουλές για τις ασκήσεις
• Δημιουργικές ιδέες για να δώσετε στα σχέδια σας το "κάτι παραπάνω"
• Μικρή γκαλερί με σχέδια μεγάλων ζωγράφων
• και βέβαια θέματα επιλογής για την εργασία σας

Στο 11ο μάθημα θα σας δείξω όλα τα "μικρά μυστικά" εκείνα που θα σας βοηθήσουν να σχεδιάζετε με ευκολία τα πάντα.

Στο σημερινό πρώτο μάθημα θα δουλέψουμε τη δημιουργική γραφή, ξεκινώντας με το κλασσικό και αξεπέραστο, αγαπημένο μολύβι.Στις δημιουργικές ιδέες θα δούμε και κάποια άλλα υλικά και στην γκαλερί εξαιρετικά σχέδια του Van Gogh.

Δηλώσεις συμμετοχής στο mariela663@gmail.com με την ένδειξη "Σχέδιο Β΄ κύκλος" και φυσικά το όνομα και το μέηλ σας. Το κόστος είναι 7 ε το μάθημα και περιλαμβάνει όπως πάντα και την διόρθωση των ασκήσεων. Καλή αρχή σας εύχομαι και καλές δημιουργίες!!

Πως να δηλώσετε συμμετοχή στα μαθήματα....
Στείλτε ένα e-mail στο mariela663@gmail.com με το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Εκεί θα σας στέλνω κάθε εβδομάδα τα μαθήματα μετά από ενημερωτική ανάρτηση για τα περιεχόμενα του κάθε μαθήματος. Ο λογαριασμός gmail λειτουργεί κυρίως για το "Εικαστικό καφενείο". Εκεί θα στέλνετε τις ασκήσεις και τα έργα σας για διόρθωση και γενικά από εκεί θα επικοινωνούμε για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε.
(Έργο μαθήτριας 12 ετών)
Δείτε το ιστολόγιο για περισσότερες πληροφορίες: 

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης σχολιάζει την επικαιρότητα

Εφημερίδα: Καθημερινή 26-27/3/2011

Wednesday, March 30, 2011

Παρουσίαση βιβλίου "Λάβετε θέσεις… εμπρός Μαρξ"

Δευτέρα, 11 Απριλίου 
8:30 μ.μ. - 10:00 μ.μ.
Δημοσιογραφική Εστία
Λεωφόρος ΡΙΚ Λευκωσία

Θα μιλήσουν
Βάσος Λυσσαρίδης (Επίτιμος Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ)
Πέτρος Παπαπολυβίου (Kαθηγητής ιστορίας Π/μιου Κύπρου)
Θα απευθύνουν χαιρετισμό
Αντώνης Μακρίδης (Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών)
Γιώργος Τσαλακός (Γενικός διευθυντής A
lfa Media)
Μανώλης Καλατζής (Βοηθός αρχισυντάκτης εφημ. 'Πολίτης')
Μιχάλης Παπαδόπουλος (Πολι(τι)στικός συντάκτης εφημ. 'Σημρινή')
Κορνήλιος Χατζηκώστας (Αρχισυντάκτης "Κοριού", Φυλλίς Εκδοτική)

Guest star Δημήτρης Καλλέργης
Την παρουσίαση συντονίζει η Μαριάννα Γαλίδη
 
 

Tuesday, March 29, 2011

Οικονομική Επανάσταση με Πράσινες Αρχές

Της Αλεξίας Σακαδάκη
Ο αναπτυξιακός, ο εργασιακός και ο τουριστικός τομέας ψάχνουν διέξοδο στην οικονομική κρίση.  Πότε θα καταλάβουμε ότι η λύση στην οικονομική κρίση είναι η Πράσινη Ανάπτυξη; Η Κύπρος μπορεί να δώσει το παράδειγμα της πράσινης ανάπτυξης και να δώσει τώρα, άμεσα έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σκεφτήκαμε ποτέ το ενδεχόμενο εξάντλησης του πετρελαίου; Τι θα γίνει τότε; Οι πόλεμοι του 20ου και 21ου αιώνα, ως επί το πλείστον, έγιναν λόγο της προσπάθειας εξασφάλισης πετρελαίου. Δεν πρέπει να περιμένουμε την εξάντληση για να αντιδράσουμε. Και γιατί να εξαρτόμαστε από τις υπερδυνάμεις και να τους δίνουμε και άλλα από τα δικά μας χρήματα;

 Η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια και την αιολική ενέργεια. Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε και να αναζητήσουμε τους λόγους που δεν προωθούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νησί μας και συνεχίζουμε να πληρώνουμε τόσους φόρους στα πρόστιμα της ΑΗΚ για τους ρύπους. Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι μια ώθηση στην οικονομία μας, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας – και αλήθεια πόσοι νέοι άνθρωποι θα μείνουν στην αναζήτηση εργασίας αν δεν κάνουμε κάτι – δίνεται ώθηση στον αναπτυξιακό τομέα, μείωση των προστίμων που πληρώνουμε κ.λπ.
Μελέτη που έγινε από την GREENPEACE και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EREC) παρουσιάζει ότι η πράσινη ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να αποκτήσει ξανά ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διεθνή αγώνα για την τεχνολογία. Αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μείωση των υπέρογκων εξόδων για τα καύσιμα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το «ξερίζωμα» των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ενώ η ΕΕ εξετάζει το όραμά της για την ενέργεια και την οικονομία για το 2050, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται ήδη προς την ανάπτυξη της καινοτόμας ανεξαρτησίας από την ενέργεια. Κατά ακρίβεια, η Κίνα έχει προσπεράσει την Ευρώπη στην εγκατάσταση των τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας. Ο σύμβουλος της GREENPEACE για την Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, Frauke Thies σημείωσε: « […] Ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια είναι νεκρά βάρη για την καινοτομία, αλλά οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειες μπορούν να προσφέρουν στις νέες τεχνολογίες, στην αγορά εργασίας και την ενεργειακή ασφάλεια».
 Η οικονομική επανάσταση πρέπει να γίνει τώρα. Τα γεγονότα δείχνουν ότι το υφιστάμενο αναπτυξιακό σύστημα δεν είναι εφικτό να συνεχιστεί, εφόσον έχει φτάσει στο τέρμα. Τώρα είναι η στιγμή για στροφή στην Πράσινη Ανάπτυξη που τα αποτελέσματα της θα είναι αναμφισβήτητα  κερδοφόρα.
Αλεξία Σακαδάκη
Γενική Γραμματέας
Νεολαίας Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.)

Sunday, March 27, 2011

Τι είναι τσουνάμι


Η Ιαπωνία έχει χτυπηθεί από τεράστια κύματα. Τραγική ειρωνεία; Ο όρος τσουνάμι προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις λιμάνι και κύμα. Τι είναι όμως το τσουνάμι και πως εκδηλώνεται.

Το τσουνάμι είναι θαλάσσιο φαινόμενο που δημιουργείται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε ένα υδάτινο σχηματισμό όπως ένας ωκεανός, μια θάλασσα, μια λίμνη ή ένα φιόρδ. Το τσουνάμι εκδηλώνεται με κύματα που στα βαθιά νερά των ωκεανών (μέσο βάθος 4500 μέτρα) οδεύουν με ταχύτητα 210 μέτρων/δευτερόλεπτο ή 756 χιλιομέτρων/ώρα (παραπάνω από το μισό της ταχύτητας του ήχου στην ατμόσφαιρα της Γης), διαδίδονται με μέτωπα κυμάτων που μπορούν να πλησιάσουν σε πλάτος ακόμα και τη γήινη περίμετρο και οδεύουν με σύνηθες μήκος κύματος της τάξης των 50-400 χιλιομέτρων και ύψος συνήθως από μερικά εκατοστά ως ένα μέτρο (ή το πολύ δύο μέτρα, κοντύτερα στην εστία δημιουργίας του).

Φτάνοντας σε ρηχά νερά χάνουν την ταχύτητά τους ως και 20 φορές, αρχικά στο μπροστινό τους μέτωπο που φτάνει πρώτο στα ρηχά, και έτσι το μήκος τους μικραίνει, καθώς το πίσω μέρος του κύματος ταξιδεύει ακόμη με σχετικά μεγαλύτερη ταχύτητα. Καθώς το μήκος του κύματος ενός τσουνάμι αλλάζει σταδιακά, ακολουθώντας τη μεταβολή της μέσης ταχύτητάς του, σύμφωνα με το βάθος της θάλασσας που διατρέχει, η ορμή του διατηρείται (θεωρώντας προσεγγιστικά πως δεν εξαπλώνεται και κατά πλάτος) με αντίστοιχη μεταβολή του ύψους του και είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται καταστρεπτικό φθάνοντας στις ακτές, όπου κερδίζει σε ύψος.
Η αρχική απότομη μετατόπιση του νερού που προκαλεί τη γένεση ενός τσουνάμι μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεισμού, κυρίως υποθαλάσσιου που προκαλεί κατακόρυφη ανάταξη του βυθού, παραθαλάσσιας κατάρρευσης βουνοπλαγιάς ή ηφαιστείου, υποβρύχιας ηφαιστειακής έκρηξης ή πτώσης ικανού μεγέθους ουράνιου σώματος στη θάλασσα. Ενώ σε βαθιά νερά το τσουνάμι, λόγω των χαρακτηριστικών του εκεί, δε θεωρείται σοβαρός κίνδυνος για τις πλέουσες κατασκευές, φτάνοντας στις ακτές έχει ιδιαίτερα καταστρεπτικές συνέπειες.

Η ονομασία του, που αποτελεί διεθνή όρο, προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις τσου-νάμι (tsu, harbor, λιμάνι και nami, wave, κύμα), που θα μεταφράζονταν στα ελληνικά σαν «κύμα του λιμανιού». Η ονομασία αυτή δόθηκε από τους Ιάπωνες, που πλήττονται συχνά από αυτά, λόγω του ότι δεν γίνονται αντιληπτά και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα πλοία στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά είναι πολύ καταστρεπτικά όταν φθάσουν σε παράλιες περιοχές.

Το τσουνάμι πολλοί το αποκαλούν παλιρροϊκό κύμα ή «θαλάσσιο σεισμικό κύμα». Ο πρώτος όρος αποδίδεται λανθασμένα καθώς αφορά, στη Γη, την 6ωρη περιοδική μετατόπιση υδάτινων μαζών του πλανήτη λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τη Σελήνη και τον Ήλιο που τείνουν να παραμορφώνουν τη Γη και το καταφέρνουν στο ευκίνητο μέρος της, την υδρόσφαιρα. Ο δεύτερος όρος αποδίδεται σωστά καθώς το τσουνάμι είναι παράγωγο οδεύον κύμα θραύσης μεγάλης κλίμακας και μελετάται με σεισμολογικούς όρους.

Παράλληλα, υπάρχει και ο όρος «Μετεο-τσουνάμι» για μεγάλα κύματα που προκαλούνται από μετεωρολογικά φαινόμενα, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και ο άτυπος όρος «Μεγα-τσουνάμι» να περιγράψει τα πολύ μεγάλα τσουνάμι.
Τα κύματα αυτά, έχουν μεγάλο μήκος κύματος και μεταφέρουν τεράστια ποσά ενέργειας. Ενώ μία σειρά μεγάλων θαλάσσιων κυμάτων που προκαλούνται από τον άνεμο, έχουν μέγιστο μήκος κύματος (απόσταση από κορυφή σε κορυφή κύματος) τα 100 - 150 μέτρα και περιοδικότητα μερικά δευτερόλεπτα, τα τσουνάμι έχουν τεράστια μήκη κύματος που μπορεί να φτάσουν τα 100 ή και τα 200 χιλιόμετρα και περιοδικότητα ακόμα και άνω της 1 ώρας.

Όσο διαδίδονται στην ανοιχτή θάλασσα με μεγάλο βάθος, έχουν ελάχιστο ύψος που δεν ξεπερνά συνήθως τα δύο μέτρα και ταξιδεύουν προς όλες τις επιτρεπτές από τον αρχικό σχηματισμό του μετώπου, κατευθύνσεις, με ταχύτητα 700 - 800 χλμ/ώρα. Παρά την τρομακτική αυτή ταχύτητα, δεν γίνονται αντιληπτά από τα πλοία στην ανοιχτή θάλασσα, ούτε καν από βάρκες, καθώς φαίνονται σαν μία φουσκοθαλασσιά (λείας και αδιάσπαστης επιφάνειας, με κορυφές που δεν σκάνε, ούτε ασπρίζουν) που περνάει «σαν αστραπή» και φεύγει.

Φθάνοντας όμως στα ρηχά, λόγω της μείωσης του βάθους αναδιπλώνονται και ενώ χάνουν ταχύτητα, κερδίζουν σε ύψος. Όταν τελικώς σκάσουν στην ακτή, αν και η ταχύτητα πρόσκρουσης συνήθως είναι 40 χλμ/ώρα, το τελικό ύψος τους μπορεί να ποικίλλει από 5 ως θεωρητικά 100 μέτρα (περίπτωση πιθανής κατάρρευσης στο νησί La Palma ή και παραπάνω σε περίπτωση πρόσκρουσης ουράνιου σώματος στη θάλασσα. Πρακτικά αρκεί να φτάσει τα 2 μέτρα για να υπάρξουν ζημιές και θύματα.

Η έκδοση έκτακτου δελτίου για επερχόμενο τσουνάμι είναι σχετικά απλή υπόθεση, αν έχει προηγηθεί σημαντική επένδυση σε μη επανδρωμένους σταθμούς παρακολούθησης, σε δίκτυα που βρίσκεται μακριά από την ξηρά (σε συνδυασμό με σεισμογράφους). Χώρες όπως η Ιαπωνία (και μετά τον σεισμό του 2004 και χώρες γύρω από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού) έχουν ποντίσει και χρησιμοποιούν τέτοια δίκτυα.

Πριν χτυπήσει ένα ισχυρό τσουνάμι, η στάθμη της θάλασσας χαμηλώνει και το νερό αποτραβιέται από την ακτή, δίνοντας την εντύπωση ότι «όλη η θάλασσα έφυγε προς τα πίσω». Αυτό είναι ένα πολύτιμο σημάδι για όσους βρίσκονται σε περιοχή που πρόκειται να χτυπήσει τσουνάμι που δεν διαθέτει σύστημα πρόγνωσης ή αν στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει πρόσβαση σε Μ.Μ.Ε.

Αν γίνει κάτι τέτοιο αντιληπτό, τότε όλοι πρέπει αμέσως να αρχίσουν να τρέχουν προς το εσωτερικό της ξηράς, μακριά από την ακτή, χωρίς να σταματήσουν ούτε δευτερόλεπτο και να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν όσο μπορούν από τις παράλιες περιοχές, καταφεύγοντας κατά προτίμηση σε λόφους με ύψη αρκετά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εναλλακτικά, αν υπάρχει στην περιοχή κάποιο υψηλό κτίριο, άνω των 15 μέτρων, μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο στον ψηλότερο όροφό του.

Οι οδηγίες συνεχίζουν ως εξής: Προσοχή: Μην περιμένετε να δείτε το κύμα να έρχεται για να αρχίσει η διαφυγή! Ο διαθέσιμος χρόνος, από την στιγμή που το νερό αποτραβιέται από την ακτή έως το χτύπημα του τσουνάμι, είναι ελάχιστος, γύρω στα 5 λεπτά. Ειδικά, από την εμφάνιση του τσουνάμι στον ορίζοντα έως το χτύπημα είναι πλέον εντελώς μηδαμινός και ένας πρακτικός κανόνας λέει ότι «αν το δεις να έρχεται, τότε είναι πλέον αργά για να τρέξεις».
Επίσης, σχεδόν ποτέ δεν έρχεται μόνο ένα κύμα. Όπως προαναφέρθηκε, δημιουργείται μία ολόκληρη σειρά κυμάτων με περιοδικότητα άνω της 1 ώρας και επομένως, σχεδόν πάντα μετά το πρώτο κύμα ακολουθούν και άλλα. Επομένως, δεν πρέπει να δημιουργείται αίσθηση εφησυχασμού ότι μετά το πρώτο χτύπημα ο κίνδυνος πέρασε, καθώς μάλιστα ενδέχεται τα επόμενα κύματα να είναι ακόμα υψηλότερα και καταστρεπτικότερα. Στατιστικώς έχει βρεθεί ότι συνήθως το υψηλότερο κύμα είναι το τρίτο στην σειρά, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως δεσμευτικός κανόνας.

Τα πλοία που βρίσκονται «εν πλώ» τα αντιμετωπίζουν εύκολα, στρέφοντας την πλώρη σε γωνία 35 - 45 μοιρών και δεν κλυδωνίζονται λόγω του μεγάλου μήκους αυτών των κυμάτων. Αντιθέτως, την νύκτα είναι πιο επικίνδυνα αν δεν γίνουν αντιληπτά από το ραντάρ, στην οθόνη του οποίου παρουσιάζονται ως ολοένα προσεγγίζουσα ακτογραμμή. Όσα πλοία όμως βρίσκονται στο αγκυροβόλιο ή ελλιμενισμένα, θα πρέπει να προβούν σε άμεσο απόπλου κόβοντας ακόμη και τους κάβους ή εγκαταλείποντας και τις άγκυρες και τούτο διότι φθάνοντας το τσουνάμι αυτά ανυψώνονται και οι άγκυρες συνήθως αποσπώνται απ' το βυθό οπότε και ακολουθούν έρμαια την ορμή του κύματος, ενώ τα ελλιμενισμένα κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Ιστορικά τσουνάμι
Ένα από τα πλέον καταστρεπτικά τσουνάμι της σύγχρονης ιστορίας (και αυτό με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων θυμάτων) εκδηλώθηκε μετά τον σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στην Ινδονησία, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα σχεδόν 250.000 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές. Ως μέγεθος, το μεγαλύτερο στην ιστορία τσουνάμι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ήταν αυτό που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα (Ινδονησία) το 1883. Το μέγιστο ύψος των κυμάτων που δημιουργήθηκαν έφτασε τα 40 μέτρα.
Δείτε το Βίντεο :  Τσουνάμι στην Ιαπωνία 2011

Thursday, March 24, 2011

Για το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και τη Βουλή

Τoυ Άθου Γερμανού
Τη περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε στο τύπο η «πρωτοβουλία» της δημάρχου Λευκωσίας να απευθυνθεί στα κόμματα προτείνοντας  να  παραχωρήσει το δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, για να συμπληρωθούν οι κτιριακές ανάγκες της Βουλής στον υφιστάμενο χώρο της .

Πρόκειται για ενδεικτική συμπεριφορά του πώς λειτουργούν τα πράγματα σε μια χώρα όπως η Κύπρος, όπου ο καθένας ξυπνά μια μέρα και για δικούς του λόγους  ξεκινά, επειδή έτσι τον βολεύει, να προωθεί τη πιο λάθος ιδέα παρουσιάζοντας την ότι  αυτή υπηρετεί  το δημόσιο συμφέρον.

Καταρχήν, θα πρέπει να υπομνησθεί ότι το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας  αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του δήμου  Λευκωσίας και η αριστερή  δήμαρχος, που παρουσιάζεται ότι ενδιαφέρεται πολύ για τη γνώμη των δημοτών, προτού προβεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες,  θα ’πρεπε να ζητήσει τη γνώμη των δημοτών  στα πλαίσια μιας ειδικής δημοτικής συνέλευσης ή στα πλαίσια ενός δημοτικού δημοψηφίσματος. Αλλά  αυτή βλέποντας ότι η ίδια  δεν μπορεί  ως δήμαρχος να βρει λύση για τον δήμο  μετά τη κατάρρευση της στέγης του Θεάτρου (από τις  11/6/ 2008!) και λόγω των επερχομένων εκλογών του Δεκεμβρίου 2011  προτίμησε να βρει μια εύκολη  και γρήγορη λύση για  να «ξεφορτωθεί» το πρόβλημα, δίδοντας το Θέατρο  στη Βουλή. 

Η πρωτοβουλία αυτή της δήμαρχου είναι πέρα για πέρα λανθασμένη και πρέπει να σταματήσει. Τα κτίρια του  δημοτικού  Θεάτρου  όπως και του δημαρχείου  είναι σήμα κατατεθέν για κάθε πόλη και για κάθε δήμο και είναι τα μοναδικά κτίρια που κάποιος θα συναντήσει σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ακόμα και σε σχετικά  μικρές  επαρχιακές πόλεις, πολύ περισσότερο στις πρωτεύουσες. Το συγκεκριμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας ολοκληρώθηκε το τέλος του 1966 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1967 επί Δημαρχίας  Οδυσσέα  Ιωαννίδη, δηλαδή δεν είναι τόσο παλαιό όσο κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Είναι νεοκλασικού σχεδίου, αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα  για τη πόλη και θεωρείται από πολλούς  το πλέον επιβλητικό κτίριο της πόλης. Περαιτέρω πρέπει να σημειωθεί ότι  ίδια η πόλη το έχει πραγματική ανάγκη  για τις πολιτιστικές της ανάγκες, ανεξάρτητα από την κατασκευή του θεάτρου του ΘΟΚ.

Ανάγκη όμως  έχει το Δημοτικό Θέατρο  και η ίδια η  Κυπριακή Πολιτεία,  γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο Θέατρο στο αστικό κέντρο της πρωτεύουσας, πέρα από αυτό του ΘΟΚ,  για να μπορεί να χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται, όχι μόνο για δημοτικές εκδηλώσεις αλλά και για κρατικές εκδηλώσεις. Ειδικά τώρα που έχουν αποκαλυφθεί το τεράστιο  κόστος ανέγερσης και το  πολύ ψηλό λειτουργικό κόστος  του σχεδιαζόμενου μεγάρου πολιτισμού και επειδή  εν μέσω  της  μεγάλης οικονομικής κρίσης το εγχείρημα του μεγάρου πολιτισμού τίθεται έντονα  υπό αμφισβήτηση, η επιδιόρθωση και επαναλειτουργία του δημοτικού θεάτρου Λευκωσίας είναι επιβαλλόμενη από κάθε άποψη και  πρέπει να προωθηθεί τάχιστα.

Όσο για τις κτιριακές  ανάγκες της   Βουλής αυτές είναι ένα άλλο θέμα και η ίδια η Βουλή θα πρέπει να βρει λύση από μόνη της, αλλά σίγουρα όχι αποστερώντας το δήμο Λευκωσίας από το Δημοτικό του Θέατρο.
Αν βέβαια  για κάποιους λόγους η  Βουλή θέλει  οπωσδήποτε ένα Θέατρο για τις ολομέλειες  της  υπάρχει και η άποψη  ότι θα ήταν  καλύτερα  αυτό  να  οργανωθεί σε κινητή βάση, ώστε για τις συνεδρίες της  να επισκέπτεται διάφορα μέρη της Κύπρου, όπως για παράδειγμα  οι περιοδεύοντες θίασοι,  και οι πολίτες όλης της Κύπρου να έχουν την ευκαιρία να βλέπουν τους βουλευτές μας  από κοντά εν ώρα εργασίας. Βεβαίως ένα τέτοιο  εγχείρημα θα εμπεριέχει και κάποιους κινδύνους και απρόοπτα αφού σε κάποια μέρη είναι δυνατόν κάποιοι  από τους βουλευτές μας  αντί επευφημιών και χειροκροτημάτων  να δεχθούν αυγά, ντομάτες και άλλα δημοκρατικά είδη και προϊόντα. Αλλά αυτά είναι  λεπτομέρειες …. Σημασία θα έχει να δουν οι πολίτες , σε όλη τη Κύπρο,  κάποιους από τους βουλευτές μας επί τω έργω. Αυτό και αν θα είναι μια πραγματική προσφορά στον τόπο και τη δημοκρατία.

Παρεμπιπτόντως,  θα πρέπει να επισημανθεί  ότι μετά τις έρευνες που έγιναν για τη κατάρρευση του δημοτικού θεάτρου  δεν ακούσαμε για  πολιτικές ευθύνες  παρά μόνο για τεχνικές  ευθύνες. Γι’ αυτό τίθενται ευθέως τα πιο κάτω ερωτήματα προς τη δήμαρχο Λευκωσίας και ελπίζουμε να απαντήσει.

1.                  Με βάση τα αρχεία του δήμου υπάρχει σαφής γραπτή σύσταση/εισήγηση που έγινε από τον Λ. Δημητριάδη  προς το Μ. Ζαμπέλα, σε σχέση με την αλλαγή Δημαρχίας το 2002, ότι η στέγη του Θεάτρου παρουσίαζε συγκεκριμένο πρόβλημα και έπρεπε να επιδιορθωθεί/αντικατασταθεί;

2.                  Ανεξάρτητα από το πιο πάνω και της  όποιας αστικής/ποινικής ευθύνης  οιουδήποτε  , δεν θα ‘πρεπε να είχε τεθεί ήδη θέμα πολιτικής ευθύνης για τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν υπεύθυνοι για την ανακαίνιση του Θεάτρου εγκρίνοντας δαπάνες  έξι εκατομμυρίων ευρώ  για κάθε λεπτομέρεια του θεάτρου, αλλά όχι για τα βασικά όπως  την οροφή του που ήταν ο κύριος λόγος που έκλεισε το θέατρο;  

3.                  Η δήμαρχος ως Υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΚΕΛ τη περίοδο που λήφθηκαν οι αποφάσεις για ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου, περίοδο κατά την οποία προετοίμαζε  συστηματικά  και  την υποψηφιότητα  της για τη Δημαρχία παρακολουθώντας στενά και  λεπτομερώς  όλα τα θέματα του Δήμου Λευκωσίας,  θεωρεί ότι  φέρει ή όχι  κάποια ευθύνη; Και γιατί δεν τέθηκε ποτέ για συζήτηση από το δημοτικό συμβούλιο, επί δικής της Δημαρχίας, το θέμα των πολιτικών ευθυνών για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η κατάρρευση της στέγης του Θεάτρου με συνακόλουθες ζημιές εκατομμυρίων αλλά και τεράστιους κινδύνους για το κοινό;     
Άθως Γερμανός
Οικονομολόγος
Τέως Γραμματέας Ένωσης Δήμων