Wednesday, January 27, 2016

Φωτεινή Παππά, μια ταλαντούχα ζωγράφος

Ταλαντούχα ζωγράφος με ήθος και μεγάλη προοπτική
 Το όνομα μου είναι  Φωτεινή Παππά. Γεννήθηκα  στο  χωριό Καμαρίνα, του Δήμου Ζαλόγγου στην Πρέβεζα. Δεν έχω κάνει σπουδές στη ζωγραφική, είμαι αυτοδίδακτη. Σκοπός της ζωής μας είναι η ευτυχία. Πρέπει λοιπόν να κυνηγούμε τα όνειρά μας γιατί αυτό μας φέρνει κοντά στον σκοπό μας. Η ζωγραφική για μένα είναι ποίηση, ανάγκη έκφρασης. Ζωγραφίζοντας μιλάς για όσα δεν χρειάζεται να πεις.

Αγαπημένο μου θέμα γυναίκες και  λουλούδια, οι πεταλούδες, η θάλασσα. Μέσα από τα έργα μου, η γυναίκα παρουσιάζεται ως ανθός και διεκδικεί την αγάπη, την τρυφερότητα, τον έρωτα. Η σειρά ‘’FREE –Ζήσε’’ είναι αυτοβιογραφική. Διεκδικεί το όνειρο και την ελπίδα να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας και να φτάσουμε στον στόχο της ζωής μας που είναι η ευτυχία.

Τα έργα μου «Ταξιδεύοντας» αναφέρονται στη συνομιλία μου με τη θάλασσα, το άδειασμα από την καθημερινότητα, που σου φέρνει γαλήνη. Αρκετά έργα μου είναι έμπνευση από ποιήματα ή και λογοτεχνία, όπως το «Υπόσχεση», «Μόνο για σένα», «Το χάδι», «Αγάπες χαμένες», «Ελπίδα», «Για σένα», κ.λπ. Είμαι εργαζόμενη, παντρεμένη και έχω δυο παιδιά.

Το μεγάλο μου όνειρο για τη ζωγραφική άρχισε να γίνεται πραγματικότητα από το 1997. Η πρώτη μου συμμετοχή σε έκθεση με τα έργα  «Άγρια ομορφιά», «Kάπου στην Κάρυστο», «Ινδή», έγινε τον Δεκέμβρη του 2013 κατόπιν διαγωνισμού στην ομαδική έκθεση  Energy Athens του European Center (Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεχνών), Μητροπόλεως 74, Πλάκα Αθήνα. Για την ίδια διοργάνωση επιλέχτηκα με τα έργα «Ορίζοντες, Free , ‘Αννα» και για την έκθεση 2014-2015 που έγινε τον Ιανουάριο 2015. 

Έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως Ποσειδωνία Σύρου, gallery Art Kolonaki, με την Art Way, Gallery Time of Art Κηφισιά, Φ.Σ. Παρνασσός με την Πανελ. Εταιρία Πολιτιστικών  Εκδηλώσεων, με την Π.Ε.Λ.Τ., με τις Διαδρομές Τέχνης, στο Art festival Kefalonia στη Δημοτική πινακοθήκη «Κέφαλος», με το Σύλλογο καλλιτεχνών Ηλιούπολης , με την UNESCO κ.ά.

Η πρώτη μου ατομική έγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» στην Πρέβεζα τον Αύγουστο του 2014. Μερικά από τα έργα μου, «Εύα», «Ελπίδα» κ.λπ. έχουν γίνει εξώφυλλο σε ποιητικές συλλογές. Το έργο μου «Ταξιδεύοντας» επιλέχτηκε ως  εξώφυλλο, του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ανθρώπων Έργα», τεύχος Ιούνιος 15.

Αρκετά έργα μου έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς όπως… «Τα κρίνα», «Τα ρόδα»,  «Χαμένες αγάπες», «Μόνο για σένα», «Νοσταλγία», «Για πάντα», «Παπαρούνες»,  «Αναμνήσεις»… κ.ά. Επίσης, συμμετοχή στα εικαστικά ανθολόγια «Βόλτα στο φεγγάρι», «Όνειρο ήταν» από τις Διαδρομές Τέχνης και «Απρίλης 2015» από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Αφιερώματα  στη δουλειά μου έγιναν από τα ηλεκτρονικά περιοδικά… «Αφηγητής», Απρίλης 2015,  Ανθρώπων έργα», Ιούνιος 2015,  «Vesper Gr», Σεπτέμβρης 2015  και τις σελίδες  «Αυλόγυρος» με τον Παύλο Αντριά, «Dayseven Gr» και «Alesart Gr».

Email: tklonis@otenet.gr
Επικοινωνία:-  Facebook
Τηλ.: 694 760 2341
Η τέχνη, υποστηρίζει ο Αντρέ Μαλρώ, δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τις αμφιβολίες, τους φόβους, τις αδυναμίες και τις ανάγκες του.
Εκφράζοντας όχι μόνο την απτή πραγματικότητα αλλά και την εσωτερική κατάσταση, ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσω του έργου του, να εξωτερικεύσει τη δική του αντίληψη, το δικό του συναίσθημα και τη μετάφραση του κόσμου που βιώνει.

Μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια, που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τους ίδιους τους καλλιτέχνες με τα έργα και τις δηλώσεις τους. 

Σκοπός της ζωής μας, λέει χαρακτηριστικά η Φωτεινή Παππά είναι η ευτυχία, οριοθετώντας κατά κάποιο τρόπο τη φιλοσοφική της ενατένιση για τη ζωή και συνεχίζει. Πρέπει λοιπόν να κυνηγούμε τα όνειρά μας, γιατί αυτό μας φέρνει πιο κοντά στο σκοπό μας. Ονειροπόλα λοιπόν με κεντρικό άξονα τη χαρά, της ζωής για την πραγμάτωση της ευτυχίας, που φέρνει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ νου, ψυχής και σώματος.
 Η ζωγραφική για μένα, λέει η Φωτεινή, είναι ποίηση, ανάγκη έκφρασης εκφράζοντας με το δικό της τρόπο, τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες. Ζωγραφίζοντας, μιλάς για όσα δεν χρειάζεται να πεις. Έτσι, η Φωτεινή μιλά με τους ωραίους πίνακες και τα υπέροχα σχέδια της, χαράσσοντας τις ρότες, των σκέψεων της στις καλλιτεχνικές της διαδρομές.
Από πολύ νωρίς ανακάλυψε το έμφυτο ταλέντο της στο σχέδιο, το οποίο σταδιακά καλλιέργησε και ανέπτυξε σ’ ένα υψηλό επίπεδο. Μέσα από τις πλούσιες πια εμπειρίες, τις έμφυτές ικανότητες και τα κρυμμένα της ταλέντα έχει αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές που απαιτούνται στη δουλειά της. Αν και αυτοδίδακτη ζωγράφος, έμαθε αρκετά καλά, όλα εκείνα τα απαραίτητα ‘μικρά μυστικά’, που τη βοηθούν να απλώνει στον καμβά τις ζωγραφιές της ή στο χαρτί τα σχέδια της με ευκολία και επιτυχία.
 Το μεγάλο της όνειρο για τη ζωγραφική άρχισε να γίνεται πραγματικότητα το 1997. Το 2013 έλαβε μέρος στο διαγωνισμό energy Athens του Ευρωπαϊκού κέντρου τεχνών όπου και επιλέχθηκαν τα έργα της «Άγρια Ομορφιά» και «Κάπου στην Κάρυστο». Τον Ιανουάριο του 2015, στον ίδιο διαγωνισμό, επιλέχθηκαν για μια ακόμα φορά τα έργα της Φωτεινής «Ορίζοντες» και «Free-Ζήσε». 
Η Φωτεινή Παππά είναι μια χαρισματική καλλιτέχνης με πολλές ζωγραφικές ικανότητες και άλλες τόσες καλλιτεχνικές δυνατότητες. Με φαντασία, άνεση και χάρη, χαράσσει τις καλαίσθητες γραμμές της και τις χρωματίζει με λεπτό γούστο και ευαισθησία. Είτε είναι σχέδια με μολύβι –που λατρεύει-  είτε είναι πινελιές στον καμβά, το αποτέλεσμα είναι εξ’ ίσου παραστατικό και ωραίο.
Άνθρωπος χαμηλών τόνων, τα έργα της είναι άρτια και με περισσή επιμέλεια φροντισμένα. Γεμάτα αισθησιασμό, έρωτα και αγάπη, αποτυπώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που περιέχει ο εσώτερος πλούσιος κόσμος της. Προκαλούν τη γόνιμη φαντασία, παρακινώντας τις αισθήσεις σε μια καλλιτεχνική περιπλάνηση.


(Έργο “Εύα”) 

Με ορισμένα έργα της υμνεί την εκφραστικότητα, του γυναικείου σώματος, που παραπέμπει ξεκάθαρα στον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων. Παρουσιάζει τη γυναικεία ομορφιά χωρίς πέπλα, αποτυπώνοντας συναισθήματα που εκπέμπουν.
Οι ειδικοί της ζωγραφικής υποστηρίζουν ότι το γυμνό  ανήκει στη σφαίρα του Ωραίου παρουσιάζοντας την ομορφιά, η οποία μας δίνει χαρά, προκαλεί ενδιαφέρον και δημιουργεί συγκίνηση.
Στην πράξη, αποτελεί ένα δύσκολο είδος ζωγραφικής, γιατί το γυναικείο κορμί, ο υπέροχος αυτός ναός της θηλυκότητας και της ομορφιάς κρύβει πολλά μυστικά. Απαιτεί ειδική γνώση σε ουσιώδεις λεπτομέρειες και προσεκτική δουλειά, η οποία με το απαραίτητο ταλέντο μπορεί να αποδώσει και να αποκαλύψει μυστικά του ανθρώπινου σώματος. Γι’ αυτό, λένε επίσης, ότι όποιος γνωρίζει να σχεδιάζει γυμνό, μπορεί να σχεδιάζει οτιδήποτε.
Η Φωτεινή, γνώστης του γυναικείου σώματος και της θηλυκότητας ζωγραφίζει άνετα και καλλίγραμμα γυναικεία γυμνά, γεμάτα ομορφιά και ερωτισμό, επιδιώκοντας τη φανέρωση των ευχάριστων συναισθημάτων. Τα γυμνά της έργα προβάλλουν τις ανεξάντλητες ομορφιές της γυναίκας, τις χαρές της ζωής και τα διαχρονικά ερωτήματα για το ανθρώπινο σώμα, τον έρωτα και τη ζωή.
Σεμνή και καλλιεργημένη, γεμάτη προβληματισμούς και καλλιτεχνικούς κραδασμούς αποτυπώνει στους ωραίους πίνακές της, τα συναισθήματα καθώς και τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, που την απασχολούν. Οι απαλές γραμμές της αποτυπώνουν δημιουργικά σε κάποια σχέδια της, τα λουλούδια, που σημαίνουν πάντα ζωή και συμβολίζουν την ελπίδα για το μέλλον. 
Με καλαίσθητη χρήση των χρωμάτων, δεν διστάζει, να χρησιμοποιεί το μαύρο χρώμα, αλλά και το κόκκινο, που τονίζουν τη βεβαιότητα της για τις ξεκάθαρες απόψεις της για τη ζωή. Ζωγραφίζει με ρεαλισμό και με ζωηρή εκφραστικότητα ανθρώπινες στιγμές. Οι ζωγραφιές της έχουν χάρη και αφήνουν τον θεατή να ταξιδέψει μέσα από τα συναισθήματα που δημιουργούν.
Πίσω από τις ωραίες χρωματιστές πινελιές της, που είναι ορατή η πηγαία έκφραση της ζωής και της καρδιάς, κρύβεται η ένταση των συναισθημάτων και η αγάπη για τη ζωγραφική, που καταφέρνει  να αποτυπώνει με σεβασμό κι ένα ιδιαίτερα όμορφο τρόπο.
Τα ωραία έργα της γεμάτα καλπάζουσα φαντασία και λυρισμό ελκύουν το ενδιαφέρον και δεν περνούν απαρατήρητα. Αντίθετα, τέρπουν την όραση, γοητεύουν το νου και εξάπτουν τη φαντασία, δημιουργώντας θετικούς κραδασμούς. Χαρισματική και αποτελεσματική, αναμφίβολα, η Φωτεινή είναι μια ταλαντούχα ζωγράφος με ήθος και μεγάλη προοπτική.  
Φοίβος Νικολαΐδης 

Έργο “Τα Ρόδα”
Με έκδηλη εκφραστικότητα οπτικά, σύνθεση με τη θεία ομορφιά της αιωνιότητας.


Έργο “Τα κρίνα”
Εξαιρετική απεικόνιση της χαράς και της ομορφιάς της ζωής.


Έργο “Ορίζοντες”
Πλούσια εκφραστική ζωγραφική γεμάτη νοήματα προς τέρψιν της όρασης και του νου!

Έργο “Άνθος Γίνομαι”

Καλαίσθητη χρήση των χρωμάτων. Ορατή η αγάπη για την τέχνη.


Πηγαία έκφραση της ζωής και της καρδιάς.


Η χαρά πάντα το επίκεντρο της θεματολογίας.

Ύμνος για τη γυναίκα, τη γυναίκα γυμνή πρόκληση, τη γυναίκα έρωτας, τη γυναίκα σύμβολο της γονιμότητας.
Οι απλές καθαρές γραμμές του προσώπου μέσα από την αντίθεση του φωτός εκπέμπουν ξεκάθαρα στον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων.
Το γυναικείο κορμί, στο φως με την ομορφιά, την πλαστικότητα, τη χάρη και τους κραδασμούς του.
 Καθαρές γραμμές, υπέροχοι χρωματισμοί, αρμονία και ομορφιά.

Έργο “Άγρια Ομορφιά”
Εξαιρετική απεικόνιση της χαράς και της ομορφιάς της ζωής.


Δυναμική χρωμάτων και κίνησης.


Ωραίες δημιουργίες φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι.


Κυριαρχία των χρωμάτων που παρακινούν τη σκέψη.


Χρώματα με τη δυνατότητα να ανακινήσουν τα αισθησιακά βάθη των ανθρώπων.

Μίνι συνέντευξη 
-Γιατί ζωγραφίζεις;
H ζωγραφική για μένα είναι έκφραση. Η ψυχή μιλάει με εικόνα. Μιλάει για όσα δεν χρειάζεται να πει.

-Από πού αντλείς τις εμπνεύσεις σου;
Η ποίηση κύρια, αλλά και η λογοτεχνία. Όπως επίσης και κάθε τι που κεντρίζει τη φαντασία μου, μια φωτογραφία, ένα παιδί, μια γυναίκα κ.λπ.

-Πόσο επηρεάζει ή κατευθύνει ο εσώτερος σου κόσμος τα έργα σου;

Απόλυτα θα έλεγα, ειδικά όταν ζωγραφίζω με μολύβι .

-Τι υλικά συνήθως χρησιμοποιείς;
Ακρυλικά, τέμπερες και φυσικά τη μεγάλη μου αγάπη το μολύβι.

-Τα χρώματα σε μερικούς πίνακες σου είναι έντονα, γιατί;
Κάποιοι ειδικοί μου είπαν ότι έχω καλή επαφή με τα χρώματα. Π.χ. αρκετοί ζωγράφοι φοβούνται να χρησιμοποιούν το μαύρο χρώμα. Εγώ δεν το φοβάμαι, ίσως γιατί πάλεψα με το «μαύρο»…

- Τι εκφράζεις, τι προσπαθείς να αποτυπώσεις στα έργα σου;

Η σειρά FREE-ζήσε προτρέπει στην πραγματοποίηση των ονείρων, που μας φέρνει πιο κοντά στον σκοπό της ζωής, που είναι η ευτυχία. Η σειρά ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ αναφέρονται στη συνομιλία μου με τη θάλασσα, το άδειασμα από την καθημερινότητα που φέρνει γαλήνη. Τέλος ,στα έργα μου γυναίκες λουλούδια, η γυναίκα παρουσιάζεται ως ανθός και διεκδικεί την αγάπη, την τρυφερότητα, τον έρωτα.

- Ποιοι αποτελούν πρότυπα για σένα (στη ζωγραφική); Ποιους ζωγράφους εκτιμάς ή ξεχωρίζεις;
Θαυμάζω πολλούς Έλληνες και ξένους ζωγράφους γνωστούς, αλλά και άγνωστους προς το παρόν, στο ευρύ κοινό.

-Τι σημαίνει για σένα ζωγραφική;
Ενέργεια, ζωή, έκφραση. Εκφράζοντας την ψυχή μου ταξιδεύω μέσα στην εικόνα και ελπίζω να παίρνω μαζί μου και μερικούς θεατές.

-Μπορείς, να περιγράψεις τη ζωγραφική με μια λέξη μόνο;
Έκφραση.

-Ποιον και γιατί θεωρείς τον αγαπημένο σου πίνακα;
Τα έργα είναι σαν τα παιδιά σου, δεν μπορείς να πεις, ότι αγαπώ αυτό περισσότερο, απλά, έχω αδυναμία στα έργα με μολύβι.

-Ως καλλιτέχνης τι σημαίνει για σένα η Τέχνη;
Η τέχνη είναι άρρηκτα δεμένη με τον πολιτισμό κάθε χώρας. Σημασία έχει κάθε χώρα μέσα από την παιδεία να στηρίζει τις τέχνες. Στην Ελλάδα δυστυχώς, δεν γίνεται αυτό. Η τέχνη εκφράζει καταστάσεις της καθημερινότητας, διεκδικεί και προτρέπει, ανατρέχοντας στην ιστορία κάθε χώρας, το βλέπουμε.

-Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Γεννιέται .

-Η εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης πόσο επηρεάζει τον ζωγράφο;
Σίγουρα τον έχει επηρεάσει. Εξάλλου υπάρχουν είδη ζωγραφικής όπως η digital που έχει άμεση σχέση με την τεχνολογία. 
 

Φωτεινή Παππά (Facebook)

No comments: