Thursday, February 4, 2016

Μαύρα Σκυλιά, Δάφνης Νικήτα

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής
Δάφνη Νικήτα (Facebook)

Μαύρα Σκυλιά

 Παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου
της Δάφνης Νικήτα

στο Σπίτι της Κύπρου


            Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20:00 θα παρουσιαστεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, το ποιητικό βιβλίο της Δάφνης Νικήτα Μαύρα Σκυλιά των Εκδόσεων Καστανιώτη.
            Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο κ. Φώτης Δημητρακόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Ανδρέας Μήτσου, συγγραφέας.
            Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Η Δάφνη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία.  Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο University of Kent at Canterbury (BA with honors) και στο Goldsmiths’ College, University of London (MA). Από το Μάρτιο του 2001 διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.  Συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής «Πολιτιστικό Ψηφιδωτό» και «Στις 8 με τη Δάφνη Νικήτα».  Έχει γράψει μελέτες και κριτικά σημειώματα για το έργο πολλών καλλιτεχνών.  Επίσης επιμελήθηκε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Μπουκάλια από το ίδιο άρωμα, Εκδόσεις Εν Τύποις, Λευκωσία 1999, Το Βροχερό Βαγόνι, Εκδόσεις Το Ροδακιό, Αθήνα 2007, Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα, Εκδόσεις (…poema), Αθήνα 2009.  Τον Ιούνιο 2009 συμμετείχε στη δράση «Making words», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 53ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας με επιμελητές τους Daniel Birnbaum και Evgeny Bunimovich. Tον Σεπτέμβριο του 2009 συμμετείχε στη 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, σε ποιητική δράση.  Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες.
 
            Τα Μαύρα σκυλιά, το ομώνυμο ποίημα στη συλλογή αυτή, είναι η πρώτη «ιστορία» ενός ταξιδιού στο μαγικό τοπίο των υποσυνείδητων και υπερρεαλιστικών εικόνων, εμπειριών, συναισθημάτων, επιθυμιών, φόβων και προσδοκιών, που, ενώ έχουν αφετηρία την πραγματικότητα, διεισδύουν σε μια άλλη διάσταση, αυτή του ονείρου και του φανταστικού, όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν και η ανατροπή διαδέχεται και αντιμάχεται το δεδομένο όπως η μέρα τη νύχτα.  Τα ποιήματα, οι ιστορίες αυτές η μια μετά την άλλη, το ταξίδι, η φυγή, ο έρωτας, ο θάνατος, η επιθυμία, η νίκη, η ήττα, η απώλεια, η πλησμονή, η αλήθεια, το ψέμα, η χαρά, η λύπη, η ευγνωμοσύνη, όλα μοιάζουν να ενώνονται και να σμίγουν, φορώντας φορέματα και πράσινα κοστούμια, με ό,τι ονομάζεται ζωή, για ένα χορό, για ένα βαλς στους δρόμους, στις γέφυρες ή και στα κλειστά δωμάτια των ξεχασμένων πόλεων που συνεχίζουν να υπάρχουν κάτω από τους υγρούς ουρανούς των ονείρων.
 
 

No comments: